Hoe ziet jouw woondroom eruit?

Een eengezinswoning of een meergezinswoning; co-wonen of zorgwonen; huren, kopen … of iets daartussenin? Het voordeel van de komende bouwstop is dat veel nieuwe manieren om te wonen het licht zien. We zetten ze graag op een rij.

Een kangoerewoning

Een woning in een woning: dat is een kangoeroewoning. We spreken dan over co-wonen, cohousing of woningdelen. Co-wonen is erg in trek bij ouders en kinderen die graag (langer) bij elkaar wonen. De ouders kunnen bijvoorbeeld op het gelijkvloers wonen en de kinderen op de eerste verdieping. Ze delen bepaalde ruimtes of hebben elk hun badkamer, keuken, enzovoort.

Belangrijk:

Een kangoeroewoning moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag een buidelwoning maximaal ⅓ van de woning in beslag nemen en moet dat deel één geheel vormen met de rest van de woning.

Een zorgwoning

Als je samenwoont om voor een zorgbehoevende te zorgen, dan spreken we over zorgwonen. Net zoals bij een kangoeroewoning creëer je een kleinere woongelegenheid binnen een bestaande woning, zodat maximaal tweehulpbehoevende of oudere personen kunnen inwonen. Je kan hiervoor premies aanvragen bij de overheid.

Belangrijk:

Om een zorgwoning te creëren moet de eigendom van de hoofd- en de ondergeschikte wooneenheid toebehoren aan dezelfde eigenaar. Ook een huurwoning kan in aanmerking komen als zorgwoning, maar de eigenaar moet hiervoor wel zijn goedkeuring geven.


CLT’s

Community Land Trust (CLT) is een breed huisvestingsmodel, dat betaalbare woningen op de markt brengt én deze betaalbaar houdt via een hybride eigendomsformule, ergens tussen huren en kopen in. De basisfilosofie achter CLT's? Het idee dat grond gemeenschappelijk is en bijgevolg in het belang van de gemeenschap moet worden beheerd. Het CLT-systeem houdt de meerwaarde die vastgoed genereert vervolgens binnen diezelfde gemeenschap.

Belangrijk:

De CLT’s blijven eigenaar van de grond en de bewoners worden eigenaar van de woning via erfpacht. Als de bewoner zijn woning wil verkopen, blijft de oorspronkelijke subsidie binnen de organisatie. De verkoper zal slechts een gedeelte van de eventuele meerwaarde ontvangen. Zo kan de CLT ervoor zorgen dat de woning betaalbaar blijft voor de volgende koper.


Meer weten over premies voor je woondroom?

Vraag bijkomende informatie bij je gemeente of gewest. Zij kunnen je meer vertellen over premies voor woningdelen.

PS Interesse in New Way of Living? Ontdek onze exposanten in de categorieën Build IT, ruwbouw, buitenschrijnwerk, buitenafwerking en binneninrichting.