Een huis verbouwen in 5 stappen

Ga je renoveren of benoveren?
Welke weg je ook kiest: bij een verbouwing doorloop je vaak dezelfde stappen. We lijsten ze even voor je op, zodat je weet waarop je moet letten want - verrassing! - de meeste verbouwingen verlopen net iets anders dan verwacht
.

Stap 1: Wat is de stand van zaken?


Elke renovatie is uniek, want je vertrekt van een unieke woning. Wat ga je behouden en wat ga je veranderen … en wat dacht je te behouden maar moet je na controle toch veranderen? Eens je een lijst hebt van de punten die je wil aanpakken, moet je de basisvoorzieningen controleren zodat je vlot kan verbouwen. Check je elektriciteit, verwarming en sanitair. Want als je elektriciteit bijvoorbeeld niet voldoet aan de normen, zou het onverstandig zijn om de installatie niet te vernieuwen ...


Stap 2: Een bouwvergunning nodig?


Voor sommige renovaties heb je een bouwvergunning nodig, die best zo snel mogelijk aanvraagt want die kan op zich laten wachten. Of er een algemene regel is? Vraag een bouwvergunning aan voor ruwbouwwerken of structurele werken die de vorm en stijl van je woning duidelijk wijzigen. Ruimtelijke ordening is een gewestelijke bevoegdheid, dus als je twijfelt kan je informatie inwinnen bij jouw gewest.


Stap 3: Noodzakelijk of bijkomstig?


Zodra je weet wat en hoe je wil renoveren, kan je een renovatieplan opstellen. Wat staat er in zo’nrenovatieplan? Noteer de werken in volgorde van belangrijkheid. Wat is noodzakelijk en wat kan misschien wachten? Koppel een tijd en budget aan de werken. Reken ruim, zodat je tijdens de werken niet voor verrassingen komt te staan.


Stap 4: Prijzen, offertes … en premies


Vraag drie offertes per renovatiestap, en doe dat bij minstens drie verschillende aannemers zodat je voldoende materiaal hebt om te vergelijken. Bezoek een beurs zoals BATIBOUW om nieuwe aannemers te leren kennen in het thema van je keuze. Ga ook eens te rade bij familie en vrienden. Met welke aannemers hebben zij goede ervaringen? Welke zien ze liever niet meer op hun woonerf? Tip: complexe verbouwing? Neem dan ook een architect of een overkoepelende aannemer onder de arm, die de werken voor jou kunnen coördineren.


Stap 5: Ready, set, go go goooooo!


Je weet wat je wanneer gaat doen én met wie? Zet alles op een rijtje, doe het nodige voor die renovatiepremies en vraag een (renovatie)lening aan bij de bank. Start stap per stap en ga pas aan de slag met aannemer x als er een duidelijke offerte op tafel ligt waarin je kan zien welke stap hoeveel geld zal kosten. Betaal je facturen pas als de werken helemaal naar wens zijn. Veel succes!

Interesse in renoveren?

Ontdek onze exposanten in de categorieën constructie / renovatie, dakwerken,
i
solatie, voorgevel, poorten & ramen, funderingen, energie, ...